Hundens hörsel
– försök inte överrösta fyrverkerierna för att dämpa hunden ljudrädsla
– försök inte överrösta fyrverkerierna för att dämpa hunden ljudrädsla
Först 3 snabba råd vid helger där det skjuts fyrverkerier:
- Håll alltid hunden kopplad - en livrädd hund kommer inte när du ropar
- Se till att hunden är ordentligt motionerad (fysiskt och mentalt trött) innan de värsta smällarna sätter igång. En trött hund blir inte lika rädd.
- Om någon smäller en smällare i närheten av din hund - hur arg du än blir, behärska dig! Låtsas som ingenting. Om du blir berörd av smällen kan även en skottfast hund lära sig att det är farligt.
- Håll alltid hunden kopplad - en livrädd hund kommer inte när du ropar
- Se till att hunden är ordentligt motionerad (fysiskt och mentalt trött) innan de värsta smällarna sätter igång. En trött hund blir inte lika rädd.
- Om någon smäller en smällare i närheten av din hund - hur arg du än blir, behärska dig! Låtsas som ingenting. Om du blir berörd av smällen kan även en skottfast hund lära sig att det är farligt.
Nyår är hundens värsta helg. Många blir skrämda av det ilskna ljudet av raketer.
Hur ska man då bete sig för att göra det så tryggt det bara går för vår fyrbente vän denna helg?
Hundens främsta sinne är luktsinnet. De uppfattar mycket av sin omgivning bara genom att nosa omkring. Men de är även bra på att uppfatta ljud.
När vi kommunicerar med hundar kan det vara bra att känna till att människor och hundar inte alls hör på samma sätt. Vi är bättre på att uppfatta bastoner, medan hunden hör diskanttoner betydligt bättre. Ja ljud som är så höga att vi inte alls uppfattar dom som ljud, hör de alldeles förträffligt.
Skyddar sig mot höga ljud
Hör man så bra som hundar gör, kan de behöva kunna sålla bort ljud som inte är relevanta, precis som de kan sålla bort lukter som inte är viktiga för dem. Om de inte hade den förmågan skulle de säkert bli alldeles vimmelkantiga av alla ljud som far omkring runt dem.
Först och främst måste de dämpa upplevelsen av ljud från den egna kroppen. Så att ljudet av blodet som forsar genom blodådrorna och det tickande hjärtat inte ska störa det som den verkligen vill lyssna till.
Men de måste också skydda sig mot andra höga ljud för att inte bli hörselskadade, till exempel sina egna skall när de skäller, som kan vara så högt som 100dB.
Bildligt sett sätter hunden på sig öronproppar då den förväntar sig att det ska komma höga ljud i dess närhet. Till exempel när en erfaren jakthund ser husse höja bössan. Då kan den ”stänga av” det höga ljudet genom en reflex som drar ihop muskler i örat så att överföringen av vibrationer genom mellanörat minskas.
I sådana lägen är det inte särskilt framgångsrikt att försöka få kontakt med hunden genom att ropa på den. Då hör den dig inte eftersom den ”håller för öronen”. Peta istället till den eller gör något annat som får den att upptäcka att du vill säga något.
Svagt bakgrundsljud kan skydda mot höga plötsliga ljud
Det är inte bara när hunden förväntar sig riktigt höga ljud, som örat kan ställa in sin känslighet. För att hörseln ska fungera på bästa sätt kan hundens (precis som människans) öron ställa in sig på hur känsliga de ska vara. Är det alldeles tyst kan de höra en knappnål falla, men är det bullrigt runtomkring dem hör de den inte alls. Då sorterar örat bort ett flertal av ljuden så att hjärnan inte blir överhettad.
Fast det är viktigt att vara medveten om att den mekanismen inte fungerar genom att dränka ljudet i annat buller, utan det är en ren fysisk mekanism i hundens öron som påverkar hörselkänsligheten.
Svagt bakgrundsljud
Inför helger då man vet att det kan skjuta av raketer eller uppstå andra höga ljud i närheten, som stör hunden, kan man skydda den genom att ha ett svagt bakgrundsljud från till exempel radion påskruvad. Då ställer öronen in sig på att bli lite mindre ljudkänsliga och smällarna upplevs inte som lika förskräckliga.
Men försök absolut inte att överrösta smällare och fyrverkerier, genom att skruva på radion på högsta volym. Det får helt motsatt effekt. Det extremt höga ljudet från radion kan i sig göra att hundens öron skadas och att den blir rädd för ljud i framtiden. Så ha inte på radion högre än vanligt.
Unga hundar - ljud som skrämmer
Oerfarna hundar och valpar förstår ofta inte varningssignalerna innan det kommer ett chockljud som ett fyrverkeri eller skott. Då hinner inte reflexen i örat med och ljudet blir mycket obehagligt för hunden.
Forskning har kunnat visa, att om hunden väl en gång har blivit rädd för ett speciellt ljud och förknippar det med obehag kan den sortera fram de ljud som skrämmer den, ur ett allmänt buller. Den kan alltså aktivt lyssna efter oroande ljud.
Har den varit med om en nyårsafton och vet att det brukar komma smällare då, börjar den aktivt röra sina hörselhår i örat, istället för att passivt vänta på att de ska sättas i rörelse genom ljudvågor. På så sätt kan den sortera fram de ljud den vill höra, för att hålla sig beredd på faran.
Vill du hjälpa hunden med att ställa in öronen så de blir mindre ljudkänsliga på nyårsafton är det viktigt att träna hunden i förväg så den är van att ha radion som bakgrundsljud. Annars kan radion istället bli en signal till hunden att nu kommer snart smällarna. Och då skrämmer den lika mycket som fyrverkerierna.
Träna bort ljudrädslor
Ljud är inget man kan ta på, utan det är abstrakt. Hunden lär sig vad ljuden betyder ungefär på samma sätt som vi människor, genom erfarenhet. Ljud de inte förstår kan de bli rädda för. De blir också rädda för ljud som de sammanknippar med något obehagligt. Samtidigt som de kan sammanknippa andra ljud med något mycket trevligt, till exempel prasslandet av en hundgodispåse.
Därför går det också att träna bort många ljudrädslor. Då gäller det att ta det lugnt och försöka få hunden att förknippa ljudet med något trevlig istället. Börja i så fall med ljudet på mycket långt avstånd och svagt, innan du långsamt, steg för steg låter ljudet bli högre samtidigt som hunden gör något som den tycker är väldigt roligt.
När det gäller de speciella cd-skivor som finns för att träna bort ljudrädsla hos hundar, fungerar de bara för ljud inom människans hörbarhet eftersom högtalare och mikrofoner är konstruerade för det mänskliga örat. Våra cd-spelare kan inte återge de höga övertoner som till exempel finns i raketer och som hundar hör så bra. Rädslan för de ljuden måste man träna bort på annat sätt. Det bästa är naturligtvis att inte utsätta hunden för dem alls. Framförallt ska man inte att låta hunden komma för nära sådana ljud, eftersom dessa ljud är värst på nära håll.
Skydda valpen mot övertoner
Har du en valp ska du alltså skydda den från extrema övertoner, däremot är det viktigt att den lär sig att plötsliga ljud som att man tappar något eller konstiga ljud som en dammsugare, inte alls är farliga. Det gör man genom att utsätta den för dessa ljud relativt ofta, utan att något obehagligt händer som att den får kastrullocket i huvudet när det faller, eller råkar komma för nära dammsugarens munstycke de första gångerna den hör den.
Ljud hör till livet
Ljud finns i alla miljöer och hör till livet. Det måste alla hundar vänja sig vid. Om din valp blir rädd för ett nytt ljud, ömka den aldrig då eller tyck synd om den. Om man ömkar och tycker synd om en valp signalerar man till den att det verkligen finns en fara. Det bästa är att inte ta någon notis om det alls. Låtsas som om inget hänt. När valpen lugnat sig så mycket att den är kontaktbar kan du plocka fram älsklingsleksaken och busa runt med den ett tag eller ge den lite av älsklingsgodiset. Efter ca 5 sekunder fortsätter du som vanligt utan att låtsas om att något hänt.